26-03-2018


26-03-2018 Welk rijbewijs heb je nodig voor het rijden met een caravan?

Over het rijden met een caravan of aanhanger bestaan veel onduidelijkheden. Elk jaar rond deze tijd krijgen wij veel vragen over hoe het ook weer precies werkt. Om maar met de deur in huis te vallen: je hebt niet altijd een speciaal rijbewijs nodig om met een caravan of aanhanger de weg op te gaan.

Alle aanhangers waarvan de totale massa (het ledig gewicht plus het maximum laadvermogen) minder is dan 750 kg mag je met het B-rijbewijs (je autorijbewijs dus) rijden. Als dit boven de 750 kg komt, dan moet de totale massa van de aanhanger, maximum toegestane lading en de auto die hem trekt lager zijn dan 3500 kg om met een B-rijbewijs te mogen rijden. Als de totale massa (dus de auto, aanhanger en de maximum toegestane lading) meer is dan 3500 kg, heb je een BE (E achter B) rijbewijs nodig.

Wat zijn de eisen voor het halen van E achter B?
Als je je E-rijbewijs gaat halen, hoef je niet opnieuw een theoriecertificaat te halen. Uiteraard moet je wel in het bezit zijn van het B-rijbewijs (autorijbewijs). Al met al moet je voldoen aan de volgende eisen:

  • - Je moet minimaal 18 jaar zijn;
  • - Je moet in het bezit zijn van een geldig B-rijbewijs;
  • - Je moet een praktijkexamen afleggen voor het rijden met een aanhanger;

Wil je meer informatie over het rijden met een caravan of aanhanger? Dat vind je hier.

Wil jij op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief