30-05-2018


30-05-2018 Afrijden? Val niet in deze 5 valkuilen

Het rij-examen afleggen is voor de meeste mensen een spannende gebeurtenis. Zeker als je je bedenkt dat er meer mensen zakken voor hun eerste examen dan slagen. Wij hebben voor jou geanalyseerd wat de grootste valkuilen zijn waar kandidaten in vallen zodat jij daar je voordeel mee kan doen.

Zenuwen
Iedereen die gaat afrijden is zenuwachtig. Accepteer dat je zenuwachtig bent, je kunt het toch niet veranderen. Je zult merken dat de zenuwen tijdens de rit zullen verdwijnen en dan rijd je zoals je altijd doet.

Je hoeft geen 10 te scoren om te slagen
Als je gaat afrijden moet je beseffen dat je niet perfect hoeft te rijden om te slagen. De examinator houdt er rekening mee dat je een beginnend bestuurder bent en nog maar weinig ervaring hebt met auto rijden. Dus als je tijdens de examenrit een situatie achteraf gezien beter anders had kunnen oplossen hoef je daar niet over in te zitten. Laat het los en concentreer je op wat er nog komen gaat.

Zorg dat je het niveau hebt om te kunnen slagen
Het lijkt een open deur, maar het komt voor dat er mensen examen doen die er helemaal nog niet klaar voor zijn. Je moet het gevoel hebben dat jij de controle hebt over de auto en iedere verkeerssituatie. Als je tijdens het lessen nog te veel begeleiding nodig hebt, ga dan nog niet afrijden. Je moet geheel zelfstandig door het verkeer gaan met de auto. Je zult merken dat de examenrit dan zelfs leuk wordt in plaats van iets waar je tegenop kijkt.

Luister niet naar de tips van vrienden en familie
behalve natuurlijk als zij je op deze blog wijzen :)
In alle lessen die je van je instructeur hebt gehad heeft hij jou als deskundige opgeleid om zo goed mogelijk te kunnen rijden. Doe wat je hebt geleerd, dan komt het wel goed. Probeer op je examen niet opeens anders te rijden door extra goed te kijken of voorzichtiger te gaan rijden.
De "horror" verhalen die rond gaan over examinatoren zijn vaak erg overdreven en echt niet waar.

Rij met overtuiging
Als chauffeur van een auto is het heel belangrijk dat je besluitvaardig bent. Dat betekent dat je niet aarzelt en met zelfvertrouwen je keuzes en beslissingen uitvoert. Gedraag je voorspelbaar en houdt rekening met de overige weggebruikers.

Als je niet in deze 5 valkuilen trapt, dan ben je al een heel eind op weg om te slagen. Heel veel succes!

Wil jij op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief