Nieuws

30-05-2018

30-05-2018 Afrijden? Val niet in deze 5 valkuilen

Het rij-examen afleggen is voor de meeste mensen een spannende gebeurtenis. Zeker als je je bedenkt dat er meer mensen zakken voor hun eerste examen dan slagen. Wij hebben voor jou geanalyseerd wat de grootste valkuilen zijn waar kandidaten in vallen zodat jij daar je voordeel mee kan doen. Zenuwen Iedereen die gaat afrijden is zenuwachtig. Accepteer dat je zenuwachtig bent, je kunt het toch niet veranderen. Je zult merken dat de zenuwen tijdens de rit zullen verdwijnen en dan rijd je zoals je altijd doet. Je hoeft geen 10 te scoren om te slagen Als je gaat afrijden moet je beseffen dat je niet perfect hoeft te rijden om te slagen. De examinator houdt er rekening mee dat je een beginnend bestuurder bent en nog maar weinig ervaring hebt met auto rijden. Dus als je tijdens de examenrit een situatie achteraf gezien beter anders had kunnen oplossen hoef je daar niet over in te zitten. Laat het los en concentreer je op wat er nog komen gaat. Zorg dat je het niveau hebt om te kunnen slagen Het lijkt een open deur, maar het komt voor dat er mensen examen doen die er helemaal nog niet klaar voor zijn. Je moet het gevoel hebben dat jij de controle hebt over de auto en iedere verkeerssituatie. Als je tijdens het lessen nog te veel begeleiding nodig hebt, ga dan nog niet afrijden. Je moet geheel zelfstandig door het verkeer gaan met de auto. Je zult merken dat de examenrit dan zelfs leuk wordt in plaats van iets waar je tegenop kijkt. Luister niet naar de tips van vrienden en familie behalve natuurlijk als zij je op deze blog wijzen :) In alle lessen die je van je instructeur hebt gehad heeft hij jou als deskundige opgeleid om zo goed mogelijk te kunnen rijden. Doe wat je hebt geleerd, dan komt het wel goed. Probeer op je examen niet opeens anders te rijden door extra goed te kijken of voorzichtiger te gaan rijden. De "horror" verhalen die rond gaan over examinatoren zijn vaak erg overdreven en echt niet waar. Rij met overtuiging Als chauffeur van een auto is het heel belangrijk dat je besluitvaardig bent. Dat betekent dat je niet aarzelt en met zelfvertrouwen je keuzes en beslissingen uitvoert. Gedraag je voorspelbaar en houdt rekening met de overige weggebruikers. Als je niet in deze 5 valkuilen trapt, dan ben je al een heel eind op weg om te slagen. Heel veel succes!

Meer
26-03-2018

26-03-2018 Rijden met een caravan?

Over het rijden met een caravan of aanhanger bestaan veel onduidelijkheden. Elk jaar rond deze tijd krijgen wij veel vragen over hoe het ook weer precies werkt. Om maar met de deur in huis te vallen: je hebt niet altijd een speciaal rijbewijs nodig om met een caravan of aanhanger de weg op te gaan. Alle aanhangers waarvan de totale massa (het ledig gewicht plus het maximum laadvermogen) minder is dan 750 kg mag je met het B-rijbewijs (je autorijbewijs dus) rijden. Als dit boven de 750 kg komt, dan moet de totale massa van de aanhanger, maximum toegestane lading en de auto die hem trekt lager zijn dan 3500 kg om met een B-rijbewijs te mogen rijden. Als de totale massa (dus de auto, aanhanger en de maximum toegestane lading) meer is dan 3500 kg, heb je een BE (E achter B) rijbewijs nodig. Wat zijn de eisen voor het halen van E achter B? Als je je E-rijbewijs gaat halen, hoef je niet opnieuw een theoriecertificaat te halen. Uiteraard moet je wel in het bezit zijn van het B-rijbewijs (autorijbewijs). Al met al moet je voldoen aan de volgende eisen: - Je moet minimaal 18 jaar zijn; - Je moet in het bezit zijn van een geldig B-rijbewijs; - Je moet een praktijkexamen afleggen voor het rijden met een aanhanger; Wil je meer informatie over het rijden met een caravan of aanhanger? Dat vind je hier.

Meer
12-02-2018

12-02-2018 Hoeveel rijlessen heb je nodig?

Er bestaat veel onduidelijkheid over hoeveel rijlessen je nodig hebt om je rijbewijs te halen. Tot voor kort waren er dan ook geen exacte cijfers bekend. Maar omdat een gemiddelde rijles tussen de 40 en 50 euro kost, is het wel zo handig om te weten hoeveel rijlessen een gemiddelde leerling nodig heeft.Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) heeft dat onderzocht, door een maand lang aan elke geslaagde kandidaat te vragen hoeveel lessen zij nodig hadden om hun rijbewijs te halen. In totaal hebben meer dan zevenduizend geslaagde leerlingen antwoord gegeven op deze vraag. Uit dit onderzoek blijkt dat een gemiddelde leerling 38,38 uur rijles nodig heeft om een autorijbewijs te bemachtigen. Het is echter wel zo dat de verschillen per rijschool groot zijn. Bereid je dus goed voor als je van plan bent je rijbewijs te gaan halen. Naast de verschillen in het aantal uur dat je bij een rijschool nodig hebt, verschillen ook de slagingspercentages per rijschool behoorlijk. Wil je weten hoe jouw rijschool scoort ten opzichte van andere rijscholen in de buurt? Dat kan hier!

Meer
04-01-2018

04-01-2018 Gelukkig, gezond en veilig 2018!

Veranderingen theorie examen per 1 januari 2018. Waar moet je op letten? Veranderingen in het theorie examen Als jij je theorie certificaat gaat halen, heb je vast wel eens met mensen gesproken die al hun rijbewijs hebben. Er is sinds 1 januari echter veel veranderd. Hieronder vind je de zaken waar je rekening mee moet houden. Nieuw soort vragen Ook het CBR gaat met de tijd mee. De regels veranderen niet, dus het soort vragen blijft hetzelfde, maar de manier waarop de vragen worden gesteld zal wel worden gemoderniseerd. De eerste nieuwe manier van vragen die het CBR gaat gebruiken heet “de hotspotvraag”. Bij de hotspotvraag worden er plaatjes getoond waarbij je het goede antwoord moet aanklikken. Dit kunnen bijvoorbeeld verkeersborden zijn of een symbool op je dashboard. De tweede manier van vragen is de Single-sleep vraag. Bij dit type vragen moet jij als kandidaat het goede antwoord naar de juiste plek in een afbeelding slepen. Links op de afbeelding zie je een voorbeeld van een "hotspotvraag" en rechts zie je hoe een "single-sleep vraag" er uit kan zien. Foto CBR Daarnaast zijn er kort geleden nog twee nieuwigheden geïntroduceerd: het bladeren door de vragen in het examen en het markeren van vragen zodat je er later nog eens op terug kan komen. Dit betekent ook dat je niet langer een tijdslimiet per vraag hebt, maar dat het hele examen nu in een bepaalde tijd moet worden afgelegd (met uitzondering van het onderdeel “gevaarherkenning” waar je nog steeds maximaal 8 seconden per vraag hebt). Wil jij je kansen op het halen van je theorie examen drastisch verhogen? Ga dan goed voorbereid je theorie examen in en schrijf je dan hier in voor de theorie-cursus!

Meer

Wil jij op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief